শীতকালীন সবজিতে ভরপুর রাজধানীর বাজার

fz tech ltd
0

 ঢাকা: দেশের ভৌগলিক আবহাওয়ার কারণে কার্তিক মাসের শুরুর দিকেই শীতকালীন সবজি  চাষের উপযুক্ত সময়। বর্তমানে বাংলাদেশে শীত বেশ জাঁকিয়ে বসেছে।

শীতের শুরু থেকেই ব্যস্ত কৃষক সবজি চাষে। আর তাই এখন বাজার ভরা শীতকালীন নানান ধরনের শাকসবজি।

রোববার (২৫ ডিসেম্বর) রাজধানীর বাজারগুলোতে ঘুরে এমন চিত্র দেখা গেছে। দেখা গেছে শীতকালীন বাহারি সবজিতে সয়লাব কাঁচাবাজার। রাজধানীর কাপ্তান বাজার শান্তিনগর বাজার, কাঠালবাগান বাজার ছাড়াও বিভিন্ন ভ্যানে করে লাল শাক, মুলাশাক, পালং শাক, টমেটো, ফুলকপি, বাঁধাকপি, মুলাসহ বিভিন্ন রকমের শীতকালীন শাক-সবজি বিক্রি করতে দেখা গেছে।  



রাজধানীর কারওয়ান বাজার ও যাত্রাবাড়ীর আড়তগুলোতে ভোরে বিভিন্ন জেলা থেকে ট্রাকে করে সবজি আসে। এরপর আড়ত থেকে সবজি কিনে নেন পাইকাররা। তাদের কাছ থেকে সবজি কিনে খুচরা ব্যবসায়ীরা রাজধানীর বিভিন্ন পাড়া-মহল্লায় বিক্রি করে।  




সরেজমিনে রূপগঞ্জের বিভিন্ন এলাকা ঘুরে দেখা গেছে, লাল শাক, মুলাশাক, পালং শাক, টমেটো, ফুলকপি, বাঁধাকপি, মুলাসহ বিভিন্ন রকমের শাক-সবজি চাষে দিনভর মাঠে কাজ করে যাচ্ছেন কৃষক-কৃষাণীরা। কেউ-কেউ সবজি চাষ করে বড় হওয়ার আগেই তা আসে-পাশের বাজারেও বিক্রি করে দেন। অধিক লাভের আশায় কেউ-কেউ একই জমিতে ২ থেকে ৩ বার ফসল ফলান। দিনভর কৃষকদের সাথে কথা বলে এমন তথ্য উঠে এসেছে।


শীতকালীন এসব শাক-সবজি যেমন চোখ জুড়ানো উজ্জ্বল রঙয়ের তেমনি পুষ্টিগুণে ভরপুর। এসব শাকসবজি ভিটামিন, প্রোটিন, মিনারেলের একটা বড় উৎস। আমাদের প্রতিদিনের খাবারে বৈচিত্র্য আনতে সাহায্য করে এসব শীতকালীন শাক-সবজি।  


আবহাওয়ার কারণে বাংলাদেশে বেশিরভাগ সবজিই শীতকালে উৎপাদিত হয়। অনেক কৃষক রয়েছে যারা নিজেদের অথবা অন্যের জায়গা ভাড়া নিয়ে তিনি সবজি চাষ করেন। শীত মৌসুমে এসব শাক-সবজি চাষ করে আর্থিকভাবে লাভবান হন তারা।



 Vegetable cultivation must have colonized farmers' time since the start of the winter. Thereby the, a huge array of winter vegetables are now readily available on the market.


Such images were visible in the capital's markets on Sunday (December 25). Sailab is a raw market for winter seasonal vegetables, as has been observed. Winter vegetables are all being sold in various vans at Kaptan Bazar, Shantinagar Bazar, and Kathalbagan Bazar in the capital, including red vegetables, mulashak, spinach, tomatoes, cauliflower, cabbage, and radish.


At Karwan Bazar and Jatrabari in the capital, vegetables arrive in trucks early in the morning from various districts. The wholesalers then purchased the vegetables from the market. Vegetables are purchased from them by retail traders who will then sell them in outlying neighborhoods. 




Farmers are busy in vegetable cultivation since the beginning of winter. And so now the market is full of various types of winter vegetables.

On Sunday (December 25), such images were seen in the markets of the capital. It has been seen that Sailab is a raw market for winter seasonal vegetables. Kaptan Bazar, Shantinagar Bazar, Kathalbagan Bazar in the capital are seen selling different kinds of winter vegetables including red vegetables, mulashak, spinach, tomatoes, cauliflower, cabbage, radish in various vans.


Vegetables arrive in trucks from different districts early in the morning at Karwan Bazar and Jatrabari in the capital. After that, the wholesalers bought the vegetables from the market. Retail traders buy vegetables from them and sell them in different neighborhoods of the capital.



Various areas of Rupganj have been visited on the surface, the farmers are working in the field all day long in the cultivation of various vegetables including red leafy greens, mulashak, spinach, tomato, cauliflower, cabbage, radish. Some people grow vegetables and sell them in the neighboring market before they grow. Some people crop the same land 2 to 3 times in the hope of more profit. Talking to farmers throughout the day, information emerged.


These winter vegetables are full of nutrients as well as eye-catching bright colors. These vegetables are a great source of vitamins, proteins, minerals. These winter vegetables help to diversify our daily diet.


Most of the vegetables in Bangladesh are grown in winter because of the climate. There are many farmers who grow vegetables on their own or on rent from others. They get financial benefit by cultivating these vegetables in the winter season.

শীতের শুরু থেকেই শাকসবজি চাষে কৃষকদের উপনিবেশিক সময় থাকতে হবে। ফলে, শীতকালীন সবজির একটি বিশাল অ্যারে এখন বাজারে সহজলভ্য।

রোববার (২৫ ডিসেম্বর) রাজধানীর বাজারগুলোতে এমন চিত্র দেখা গেছে। সয়লাব শীতের মৌসুমি সবজির কাঁচা বাজার, যেমনটি লক্ষ্য করা গেছে। রাজধানীর কাপ্তান বাজার, শান্তিনগর বাজার, কাঁঠালবাগান বাজারে বিভিন্ন ভ্যানে করে বিক্রি হচ্ছে লাল শাক, মুলাশাক, পালং শাক, টমেটো, ফুলকপি, বাঁধাকপি, মুলাসহ শীতের সবজি।

রাজধানীর কারওয়ান বাজার ও যাত্রাবাড়ীতে বিভিন্ন জেলা থেকে ভোরে ট্রাকে করে সবজি আসে। এরপর পাইকাররা বাজার থেকে সবজি কিনে নেন। খুচরা ব্যবসায়ীরা তাদের কাছ থেকে শাকসবজি ক্রয় করে যারা পরে তাদের আশেপাশের এলাকায় বিক্রি করবে।

Post a Comment

0Comments
Post a Comment (0)